WEDGE HOUSE

This contemporary residential home is located in a private estate in Somerset West. The site forms a sharp point towards the top of a hill, and enjoys extensive views over False Bay, as well as towards the Helderberg and across an adjacent olive grove.

The building is designed to follow the contours of the site with an elongated multi-level plan, merging the interior and exterior spaces at every opportunity.

The spectacular views are maximised with each room looking out over the landscape. The purity of the materiality is expressed, with raw off-shutter concrete, natural stone and timber making up the material palette. The garden that merges with the building and the planters that edge the roof terraces will be planted with native fynbos, and irrigated with rainwater harvested and stored in an underground reservoir.

Location: Somerset West

Type: Residential

Size: 590 m2

Status: In progress

Design Team: Bettina Woodward, Nikki Onderstall, Valerie Lehabe, Sebastian Waters & Bongani Puza

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!