LAGOON HOUSE

This steeply sloped site overlooks the Langebaan lagoon. The house is designed to have two narrow courtyards on both levels, opening the living areas and bedrooms up to the Northern aspect and creating respite from the windy conditions that prevail here. The spatial idea of the ‘thickened wall’ is explored to create a sculptural, white, plastic architecture that has a sense of the monastic. White minimalist interiors are combined with the use of rustic textured timber elements to create a relaxed holiday atmosphere. Care has been taken to optimise the layout on this narrow site and provide each room with a special feature.

The materiality of the house refers to the buildings of the Cape and mediterranean vernacular architecture. White walls are combined with rustic, natural materials that have a timeless quality.  The house has a modest presence from the street and offers passers by a view of the lagoon through it’s low-lying upper terrace.  Upon entering, you catch a glimpse of the blue lagoon and as you descend the small ramp the giant lagoon picture window is unveiled.  This main space contains the kitchen, dining room and lounge and is linked to an upper terrace that has frameless glass doors to screen the wind from different directions.

Location: Langebaan, Western Cape

Type: Residential Holiday House

Size: 200 m2

Status: Completed 2018

Design Team: Bettina Woodward, Shannon Tribe & Nikki Onderstall

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!