BOULDER HOUSE

This family retreat, nestled among rocks and indigenous fynbos, has spectacular views over the rocky Atlantic shoreline. Wooden decks float above the vegetation, softening the transition between the building and the landscape. Inside, a large open plan living/dining/kitchen area encourages the gathering of family and friends. All four bedrooms and the living area have Southeast facing sea views, while the North facing roof structure fills the space with warmth and light.

The house incorporates many sustainable features, such as high R-value insulation; double-glazing; non-electrical water heating and a rainwater capture system. The house’s efficient wood-burning stove is the heart of an integrated heat-spreading system that directs warm air to the bedrooms upstairs. The design responds to the client’s request for clean lines and wooden detailing, while stonework on the ground floor anchors the building to its site.

Location: Betty’s Bay, Western Cape
Type: Residential Holiday House
Size: 280 m2
Status: Completed 2014
Design Team: Bettina Woodward, Marine Leblond

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!