Strandveld House

This small West Coast beach house is perched on the shore, thirty meters from the curved edge of a protective rocky bay. The house has a small footprint, reducing its impact on the surrounding low-lying endangered coastal fynbos. The design is conceived as a contemporary take on the West Coast vernacular using simple geometric forms that are carved out of thick-whitewashed walls. One enters the building through a sequence of formal thresholds, which eventually lead to the main space revealing expansive ocean views. This generous double volume living/kitchen/dining area forms the heart of holiday life for the family. Large double doors open out onto a wide shaded stoep where intimate corners are formed by low walls, built-in seats and a sculptural staircase.  The remainder of the house is intimate, with minimal bedrooms and bathrooms and a small wind-free courtyard at the back. Low walls enclose the front garden giving protection to the rehabilitated vegetation. Completed April 2015.

Project Team: Bettina Woodward & Jeremy Woodward.